ramai dalam kalangan kita kurang mengetahui kebaikan rempah atau bahan2 yang digunakan untuk memasak dalam kesihatan diri.jom kita berkongsi ilmu yang admin baca dan ingin kongsikan bersama.
1.Daun saderi
-Penawar darah tinggi
-Penawar racun (terutamanya daripada jangkitan bakteria)
-Membantu pencernaan.
(khusus utuk sesiapa yang xdapat mencerna makanan dengan sempurna )
2.Daun pandan
-Mengubati lemah saraf
-buang angin dalam badan
-menghitamkan rambut
3.Daun kari
-Menguatkan perut
-Penawar cirit birit( sesiapa yang cirit birit janganla kalian mengigit daun kari macam makan ulam,kena tahu cara terlebih dulu..admin xkan bertanggungjawab kalau xberkesan)
-Mengubati masalah haid
-Mengurangkan kolestrol dalam badan.
4.Daun sup
-mengubati masalah haid
-menurunkan tekanan darah tinggi
-mengawal suhu badan
5.Halia
-Mengatasi masalah kesejukan anggota badan
-mengubati selsema
-buang angin dalam badan
-meningkatkan tenaga( xtahu tenaga apa yang pasti tenaga akan meningkat)
menghilangkan bau mulut
6.Bawang merah
-mengurangkan risiko kanser (mempunyai unsur2 anti kanser)
-menghindar kanser perut
-membantu pertumbuhan tisu tulang
-menurunkan tahap gula dalam badan.
7.Bawang putih
-untuk menghalau vampire hahaha gurau ja
-memecah kolestrol dalam badan
-membantutkan pertumbuhan tumor dalam badan
-mengurangkan kemungkinan untuk menghidap darah beku
8.Bawang besar
-menurunkan tahap kolestrol dalam badan
-baik untuk merawat asma,batuk,sakit dada dan sesak nafas.
-membantu menentang jangkitan bakteria
9.Kayu manis
-mengubati selsema
-melancarkan pengaliran darah dalam badan
-melegakan masalah lenguh-lenguh pada badan
-menghilangkan parut pada wajah (awet muda)
10.Ketumbar
-melancarkan pencernaan makanan dalam badan
-meningkatkan selera makan
-melegakan pening kepala
-mengubati penyakit tekanan darah tinggi
No comments:
Post a Comment