Popular Posts

Tuesday, 12 June 2012

Rahsia kesihatan dari dapur.

ramai dalam kalangan kita kurang mengetahui kebaikan rempah atau bahan2 yang digunakan untuk memasak dalam kesihatan diri.jom kita berkongsi ilmu yang admin baca dan ingin kongsikan bersama.


1.Daun saderi

-Penawar darah tinggi
-Penawar racun (terutamanya daripada jangkitan bakteria)
-Membantu pencernaan.
(khusus utuk sesiapa yang xdapat mencerna makanan dengan sempurna )

2.Daun pandan

-Mengubati lemah saraf
-buang angin dalam badan
-menghitamkan rambut







3.Daun kari

-Menguatkan perut
-Penawar cirit birit( sesiapa yang cirit birit janganla kalian mengigit daun kari macam makan ulam,kena tahu cara terlebih dulu..admin xkan bertanggungjawab kalau xberkesan)
-Mengubati masalah haid
-Mengurangkan kolestrol dalam badan.



4.Daun sup

-mengubati masalah haid
-menurunkan tekanan darah tinggi
-mengawal suhu badan









5.Halia

-Mengatasi masalah kesejukan anggota badan
-mengubati selsema
-buang angin dalam badan
-meningkatkan tenaga( xtahu tenaga apa yang pasti tenaga akan meningkat)
menghilangkan bau mulut


6.Bawang merah

-mengurangkan risiko kanser (mempunyai unsur2 anti kanser)
-menghindar kanser perut
-membantu pertumbuhan tisu tulang
-menurunkan tahap gula dalam badan.




7.Bawang putih

-untuk menghalau vampire hahaha gurau ja
-memecah kolestrol dalam badan
-membantutkan pertumbuhan tumor dalam badan
-mengurangkan kemungkinan  untuk menghidap darah beku







8.Bawang besar

-menurunkan tahap kolestrol dalam badan
-baik untuk merawat asma,batuk,sakit dada dan sesak nafas.
-membantu menentang jangkitan bakteria



9.Kayu manis

-mengubati selsema
-melancarkan pengaliran darah dalam badan
-melegakan masalah lenguh-lenguh pada badan
-menghilangkan parut pada wajah (awet muda)



10.Ketumbar

-melancarkan pencernaan makanan dalam badan
-meningkatkan selera makan
-melegakan pening kepala
-mengubati penyakit tekanan darah tinggi





No comments:

Post a Comment